Beleren paard

Hoe pak ik het beleren van een paard aan? Hieronder het verhaal zoals ik mijn eigen paard in 2013 heb beleerd. Ik kijk naar het paard wat deze nodig heeft, ik wilde Graceful-O rustig aan beleren omdat ze heel jeugdig was en groot ze had duidelijk nog meer tijd nodig,

Vanaf haar aankomst heeft Graceful-O twee weken de tijd gehad om te wennen in Chaam. Ik heb in die tijd een paar keer gewandeld in de bak en op de grond gewerkt aan ‘ho is ho’ en ‘stap is stap’. Ik heb wat gepoetst en haar heel rustig aan getoiletteerd.

Graceful mei 2014

De tweede keer longeren had Graceful-O alleen rechtsom even hulp nodig. Vanaf die dag longeren we helemaal zelfstandig! Na een weekje heb ik na een paar rondjes longeren de longeersingel geïntroduceerd. Met het omdoen reageerde ze niet, alleen met de galop kwamen er een paar bokken uit; dit was de enige keer dat ze dusdanig reageerde op de singel.

Graceful mei 2014

Ondertussen is ze gewend aan de bijzetteugels, en bijgezet worden aan de kaptoom. Ook heb ik spelenderwijs vanaf een krukje ‘gehangen’ en is ze bij de tandarts geweest.

Graceful juni 2014

En hieronder foto’s van de eerste keer met een bit in (niet duidelijk te zien) bijgezet aan de kaptoom en Graceful-O met haar nieuwe hoofdstel en de eerste keer ook dat ik haar heb bijgezet aan het bit.

Graceful juni 2014

Ondertussen kent Graceful-O het longeren met bijzetteugels, Pessoa-teugel en ook de dubbele longe helemaal dit ga ik nog een weekje of twee doen en ga rustig het zadel introduceren. Hangen vanaf een krukje heb ik ook al gedaan na het longeren en ik ga binnenkort los hangen. Als dat goed gaat gaan we ook stappend hangen.

Graceful juni 2014

 

Copyright Een met je Paard, KvK-nummer 57692947